Printstudio

File, test, print… en meteen door naar finishing

fine art papers discovery wall
Canson Infinity archival box
Mick Jagger by Andy Zuidema

Verschillende soorten prints:

Fine art, pigment- of giclée print?

Het is allemaal hetzelfde, al deze titels betreft een inktjet print. Echter is het niet hetzelfde als uiteen kantoorprinter, dat is echt van een andere orde. Alleen de techniek lijkt hetzelfde.

Fine Art Print:

Hiermee wordt veelal een inktjet print op hoogwaardig papier bedoeld. Papier dat bij voorkeur voldoet aan de museale ISO9706 norm. Hetgeen betekent dat het is gemaakt van 100% katoen, zuurvrij is en vrij is van OBA’S.

Giclée print:

Sommige bedrijven en kunstenaars vinden het nog steeds belangrijk om de term Giclée te gebruiken voor de huidige inkjet-druktechniek. Zij willen daarmee aangeven dat de afdruk van een hogere kwaliteit is dan bijvoorbeeld een afdruk uit een drukkerij of copyshop, ook omdat er meer wordt gedaan met het bestand dan alleen afdrukken. Zoals we dat ook in onze printstudio doen.

De herkomst van de benaming “Giclée” is de benaming voor een in 1985 in de Verenigde Staten ontwikkelde druktechniek dmv een Iris plotter. Het neologisme Giclée print voor een ‘Iris print’ is destijds bedacht voor kunstdrukken om de connonatie met een eenvoudige kantoor inktjet print te vermijden. Het Franse werkwoord ‘gicler’ betekent letterlijk ‘stralen’ of ‘vernevelen’.
Ondanks de destijds hoge printkwaliteit van de Iris printer is de matig lichtbestendige dye inkt ervan in kwaliteit ver overtroffen door de huidige *pigment inkt met lange levensduur. Voor zover bekend is de Iris-plotter al enige tijd niet meer in gebruik.

(uitleg *pigment vs dye leest u in onze Blog)

Pigment Print:

Voorheen werd dye inkt in inktjet printers gebruikt. Dye bleek echter een zeer beperkte levensduur te hebben. Pigment blijkt een zeer lange levensduur te hebben en is daarom op dit moment populair in de huidige inktjet printers.
Bij Wilcovak gebruiken wij graag de term ‘ Archival Pigment print’: een lang houdbare inktjet print.

Meer weten over onze printstudio?

Welk 'Fine Art Paper' is geschikt voor uw print?
  Allereerst bespreken wij met u een aantal issues:

 • betreft het een kleuren of zwart-wit print? lees meer…
 • gewenste formaat lees meer…
 • gewenste papier en structuur van het papier lees meer …
 • wat is het doel van de print? Losse print of wordt de print opgeplakt en ingelijst of wordt deze in Diasec® verlijmd? lees meer …
 • houdbaarheid en kwetsbaarheid: lees meer …
 • prijs ….
Aanleverspecificaties:
     • Via ons Wetransfer kanaal
     • RGB Tiff of Psd in AdobeRGB *
     • Beste is zonder lagen aan te leveren
     • Resizing doen wij het liefst voor u
     • Geef altijd het gewenste formaat op; breedte x hoogte
     • Pdf bestanden kan uitsnede problemen opleveren. Stuur in zo’n geval een schermafbeelding mee.
     • Tip: geef je bestand een werktitel zodat je daaraan kan refereren tijdens het gehele proces.

* AdobeRGB wordt bij de verwerking van RAW bestanden in Lightroom of Photoshop ingesteld. Dit zorgt bij het printen voor het beste resultaat. Met een juist beeldscherm die deze *kleurruimte kan weergeven kunt u optimaal kleurcorrecties doen en de beste inschatting maken hoe de print er uit gaat zien. Wees erop bedacht dat een iMac of een laptop deze kleurruimte bij lange na niet kunnen weergeven.

Soms is er een reden om een ander profiel te gebruiken. Hierover informeren wij u graag.
Tiff is een veilig format om uw bestand op te slaan alvorens deze naar ons te versturen.

Géén Jpeg...
Het is niet aan te raden te gebruiken, maar in geval van jpeg bestand van de camera: Let op dat vrijwel alle merken hun camera’s af fabriek op sRGB hebben ingesteld . U kunt dat het beste meteen veranderen naar AdobeRGB. Jpeg hanteert bovendien een compressie methode en is daarom sterk af te raden als bestandsformaat voor print. Het levert kwaliteitsverlies op.
Voor web gebruikt men dit format, niet voor print.
ICC-profielen

Wij maken zelf hoogwaardige ICC profielen voor alle printers en papier soorten waar wij mee werken. Dit om het hoogst haalbare resultaat uit uw bestanden te halen. Dit in tegenstelling tot het werken met een ‘gemiddeld standaard ICC profiel’ van de papier fabrikant.
Voor advies hierover kunt u bij ons terecht!

Kwaliteit en edities: Digigraphie®

Wij hanteren dezelfde printkwaliteit als het Louvre: Digigraphie®. Met de mogelijkheid tot geregistreerde editie’s. Een voorbeeld ziet u hier.

Vragen?

Veel voorkomende vragen

Wat is het maximale formaat dat Wilcovak kan printen?

Wij kunnen tot een breedte van 162 cm printen. Dit is de maximaal haalbare breedte op fine art paper. Lengte is geen issue gezien de rollengte van 15 meter.

Niet alle soorten papier zijn leverbaar op 64” rollen. Canson papier gaat tot en met 60” (150 cm). Wilt u graag 160 cm breed, dan is het noodzakelijk om uit te wijken naar een ander merk en type papier (bijv. Epson – Enhanced matte of Hahnemuhle)

maximale breedtes van prints in Nederland:
lambda prints: 125 cm
fine art prints:  160 cm

Welke fine art papiersoorten zijn er?

Er is onderscheid in fine art, mat, satin of luster
Er zijn zeer veel soorten fotopapier op de markt. Wij kiezen voor uitsluitend kwalitatief hoogstaande papiersoorten te gebruiken, zoals Canson Infinity en Hahnemuhle.

Een enorme keuze aan papier maakt het kiezen moeilijk. Daarom hebben wij gekozen voor de range van Canson Infinity. Zuurvrij, OBA vrij en natuurlijke vezels zonder kleurstoffen. Lees meer over deze papiersoorten…

gladde, egale oppervlakte:
Canson lustre of photosatin of lambda prints?

De witheid van deze papieren is kenmerkend. Witheid betekent witmakers (OBA’s) in het papier. Dit gaat ten koste van de houdbaarheid: de witmakers raken uitgewerkt. Bovendien met een UV bescherming middels museumglas of Diasec® is de fluorescerende funtie van de witmaker uitgeschakeld. Advies voor kunst is papier met witmakers te vermijden.

metallic-prints: een gladde oppervlakte met een metallic hoogglans. Bijzonder geschikt voor contrastrijke foto’s en nachtopnames met veel lichteffecten.

structuur in het papier: Fine-art of pigment of giclee prints

Veelal hebben deze papiersoorten een matte uitstraling. Een Rag Photograhique heeft bijna geen structuur, terwijl een Aquarelle Rag een grove structuur heeft. Maar er zijn papieren met nuances tussen deze twee uitersten.

Wat voor prijzen worden er voor fine art prints berekend?

Wij kennen 2 prijscategorieën: PE prints en Fine-art / pigment of giclée prints uitgaande van prints op Canson Infinity.
Wilt u graag met ons werken met ander merk papier, dan staan we daar zeker voor open.

Wij doen niets op de automatische piloot. We checken de files, zenden proefstroken toe en denken met u mee.
Ook kennen wij geen vaste formaten. U kunt bijvoorbeeld aangeven hoeveel witrand u om de foto wenst.

U begrijpt dat met deze persoonlijke en kwalitatieve kenmerken wij niet de laagste prijs kunt hanteren. Prijslijsten verstrekken we niet omdat wij volledig op maat werken en u graag adviseren.
Uw persoonlijke prijsopgave kunt u hier aanvragen.

Hoe lang blijft een fine art print houdbaar?

Deze vraag wordt regelmatig aan ons gesteld. Het is van groot belang om te werken met:

 • kwalitatieve goede printers
 • kwaliteitspapier, zonder OBA’s, zuurvrij en het liefst met natuurlijke materialen zonder kleurstoffen
 • kwalitatieve inkten, zoals de ultrachrome HD-inkten van Epson.

De combinatie van printer, papier en inkt samen met de handling van prints (zoals uitdampen) is belangrijk.
Wordt de print een tijdje gearchiveerd, vlak bewaren in het donker is het beste.

Wat zijn OBA's of optische witmakers?

OBA staat voor ‘optical brightening agent’. Deze chemicaliën worden in sommige papieren aan de coating of zelfs aan de basis van het papier toegevoegd om het papier witter te maken.
De OBA kan straling tussen de 300 en 400 nm absorberen en omzetten naar het zichtbare blauwe deel van het spectrum tussen de 400 en 500 nm. Aangezien blauw
complementair is aan de gele kleur zal het papier dus witter ogen. OBA’s zijn instabiele moleculen en kunnen na verloop van tijd vergelen wat leidt tot verkleuring van het papier.

Wilcovak

...is als geen ander:

Alles onder één dak

Persoonlijk

Museumkwaliteit

Eigen transportdienst

Recensies

Wat klanten van ons vinden

{

Geweldige service. Schitterend print-en finishing werk Zeer vakkundig én uiterst vriendelijk!

Academie Minerva Groningen

{

De hoogste kwaliteit prints, veel persoonlijke aandacht, een super team om mee samen te werken!

Hans Wientjens

{

Top kwaliteit en een warm en super deskundig team. Ik heb al op verschillende plekken ter wereld mijn werk laten printen en lijsten en nog nooit heeft iemand kunnen tippen aan de kwaliteit van Wilcovak!

Marcel van Luit